A Circular WanderingA Circular WanderingA Circular Wandering

Nathalie Junod Ponsard - A Circular Wandering, Landgericht Hildesheim 2020, site-specific installation with LED projectors © EVI LICHTUNGEN Photographer Sara Foerster

Work

A Circular Wandering


For EVI LICHTUNGEN, Nathalie Junod Ponsard developed a site-specific installation that transforms the brutalistic two-layered facade of the district court. With a combination of programmed colour gradients and shadow plays, dialogues of continuity and interspace, plasticity and immateriality, consciousness and unconsciousness are created on site. Easily visible for drivers coming to Hildesheim from the north or east, the Landgericht will appear as a multicoloured illuminated portal for the EVI LICHTUNGEN at one of the city's main traffic junctions.



Artist

Nathalie Junod Ponsard


Nathalie Junod Ponsard (*1961) is a French multimedia artist specializing in large-scale light installations. Using chromatic colour gradients, she modifies entire buildings and makes them completely new and perceptible. She realizes both temporary interventions and permanent public works all over the world - at the Centre Pompidou in Paris, the Bauhaus Foundation in Dessau, the Oural Museum in Russia, the Luxelake Art Center in China, and many more. 


Website


Location

Landgericht


The site of today's justice centre used to be the site of the Hildesheim police and police school. On the site of today's district court was the sports field of the police sports club, where the high-rise building and the hall wing now stand, were police buildings. The building of the district court was already completed in 1969 and has been in use since then.

Subsequently, the planning for the high-rise building for the public prosecutor's office and the district court began. Initially, the building was to have 12 floors instead of 10 as finally built. Due to the spatial requirements at the time, the state government only approved 10 floors. The relocation of the courts was urgently necessary for reasons of space, which was repeatedly pointed out during the planning phase. The regional court previously had its seat at the cathedral court in the present building of the episcopal general vicariate. The district court was located in the rooms of today's North German School of Law at Godehardsplatz next to the JVA.

After the police moved to the Schützenwiese in April 1969 and the police buildings were demolished, construction of the high-rise building and the hall wing began in 1970. In April 1973, the high-rise building was finally ready for occupancy and was gradually occupied in its entirety. From the beginning until today, the ground floor up to the sixth floor was used by the district court, the seventh to tenth floors were assigned to the public prosecutor's office.



Stadtgeflüster

Ulrich Pohl war bis 2013 Strafrichter am Landgericht Hildesheim. Er erzählt von dunklen und lichten Momenten im Gericht.